Submenu

Black tie etiquette

De smoking (tuxedo) is een formeel kostuum dat gedragen wordt op gelegenheden waarbij Black Tie of Cravate Noire de dresscode is. Het kostuum bestaat uit een zwarte jas met satijnen revers en een zwarte broek met satijnen galon. Hierbij hoort een smokingoverhemd met opstaande boord (vleugel kraag, vadermoordenaar*), voorzien van een blinde sluiting en omgeslagen manchetten óf een smokinghemd met studs en omgeslagen manchetten. Bij een smoking wordt een zwarte strik met cummerband (klassiek) of een fantasievest met bijpassende strik en pochet gedragen. Bij Gents kunt u dit gehele pakket bestellen.

De smokingjas heeft één knoop en sluit laag. De revers zijn langer dan bij reguliere jassen/colberts waardoor optisch meer lengte wordt gecreëerd. De jas wordt, mits met vest gedragen, in de regel altijd dicht gedragen.

De smokingbroek is een zwarte broek met verstelknopen op de broeksband en een galon aan de zijkant. Kan worden gedragen met bretels voor de gewenste pasvorm.

Officieel worden er lakschoenen onder de smoking gedragen met klassieke zwarte kniekousen.

Een zwarte strik is bij de smoking de norm maar bij bepaalde gelegenheden met ‘thema kleur’ mag een andere kleur strik worden gedragen.

In de zomer, tropen of op een cruise is de witte/ivoorkleurige ‘dinner jacket’ geoorloofd. Deze wordt dan wel gedragen met de zwarte smokingbroek en de andere blacktie-accessoires.


Bij de smoking draagt men geen handschoenen.

*Vadermoordenaar: vadermoordenaar komt van het Duitse Vatermörder. Een vertaling uit de 19e eeuw van het Fanse parasite dat klaploper, tafelschuimer of mee-eter betekent. De etensresten kwamen namelijk gemakkelijk in aanraking met de opstaande boord. ‘Parasite’ werd door de Duitsers al dan niet opzettelijk verward met het Franse parricide (vadermoordenaar in letterlijke zin).