Filter op

3 artikelen gevonden.

Doelgroep

Maat

Kleur

Prijs

Materiaal

Mouwsoort

Strijkvrij

Heren / Dames

Manchet

Pasvorm

Keuze overhemd
Als je op zoek bent naar geschikt nieuw overhemd, selecteer je deze niet alleen op pasvormen, vervaardigde stoffen en kleuren en patronen, maar je kijkt ook naar de boord. Kennis van de verschillende soorten kragen van een overhemd kunnen je helpen tijdens de zoektocht. Wij vertellen je graag meer over de vadermoordenaarkraag.

 

De vadermoordenaarkraag
Achter iedere kraag schuilt een mooi verhaal, dus ook achter de vadermoordenaar. De vadermoordenaarkraag komt oorspronkelijk uit het Verenigd Koninkrijk en wordt daar dan ook “de Wingtip” genoemd. Deze naam is ontstaan doordat de kraag steeds meer ging lijken op een boord met vleugels die afstamt van de Gladstone collar – een oud minister-president afkomstig uit London. Begin 1900 was het gebruikelijk om tijdens feestelijke gelegenheden een smoking uit de kast te trekken. Dit werd gezien als de standaard dresscode. Toendertijd kende de Wingtip zijn hoogtepunt. Deze werd tijdens alle formele gelegenheden gedragen. De populaire Wingtip werd ook in Nederland opgemerkt en staat tegenwoordig bekend als de Vadermoordenaar.

Wist je dat de letterlijke vertaling van de Vadermoordenaar eigenlijk mee-eter is? Dit is de vertaling van het Franse woord ‘parasite’ en wordt gebruikt omdat de kraag soms weleens onvrijwillig tussen het eten zit tijdens een diner. Echter hebben de Duitsers het Franse woord parracide vertaald naar Vätermorder, wat letterlijk Vadermoordenaar betekent in het Nederlands.

Wanneer draag je het?
De vadermoordenaar boord wordt gezien als een zeer formeel kraagtype en wordt veelal gedragen tijdens formele gelegenheden met als dresscode black tie of white tie. Dit type overhemden worden daarom niet gedragen als alledaagse outfit tijdens bijvoorbeeld een etentje of een college, want met deze kraag ben je dan erg overdressed. De boord is overigens wel geschikt voor zakelijke vergaderingen, meetings en bijeenkomsten, gala’s, ceremonies en trouwfeesten.