Rokkostuums
Filter op

3 artikelen gevonden.

Doelgroep

Maat

Prijs

Materiaal

Pasvorm

Kleur

Mix je maat

Rokkostuums als nette avondkledij

Complete rokkostuums bestaan stuk voor stuk uit een driedelig pak. Wellicht het belangrijkste onderdeel van alle rokkostuums is de jas. Deze rokjas is zwart van kleur en heeft puntige satijnen revers. De panden van de rokjas zijn lang uitgesneden aan de achterzijde en iets korter aan de voorkant. Aan de voorzijde van de rokjas zitten 6 stoffen knopen gevestigd. Deze zijn echter alleen voor de sier. Het is namelijk de etiquette om de rokjas van rokkostuums ten alle tijden open te dragen.


Etiquette voor het dragen van rokkostuums

Rokkostuums zijn de meest klassieke vorm van avondkledij voor heren. Hierdoor zijn er ook specifieke etiquette waar jij je aan moet houden tijdens het dragen van een rokkostuum. Dit traditionele rokkostuum wordt onder andere alleen gedragen tijdens formele gala’s en chique feesten met de dresscode ‘white tie’. Zoals eerder gezegd mag de rokjas nooit dicht staan. Verder moet je rokkostuums altijd combineren met zwarte lakschoenen en is het gebruikelijk om een witte das te dragen. Vandaar ook de naam ‘white tie’. Draag dus absoluut geen zwarte das!

Onder de lange rokjas van een rokkostuum hoort een laag uitgesneden wit vest dat gemaakt is van de katoensoort piqué. Onder dat vest hoort een wit gesteven overhemd gedragen te worden. Het overhemd van een rokkostuum bevat de meest formele boord onder de overhemden, namelijk een vadermoordenaarsboord. Deze wordt herkend aan de openstaande kraag met omgeslagen punten. Rokkostuums horen altijd met openstaande boord gedragen te worden.

Verder is er de pantalon van een rokkostuum. De pantalon is van dezelfde stof gemaakt als de rokjas en is tevens zwart van kleur. Aan de broeksband zitten traditionele verstelknopen gevestigd. Dus mocht de pantalon net iets te strak zitten, dan bieden de knopen je de mogelijkheid om de pantalon te verstellen zonder dat dit zichtbaar is. Tot slot zit er bij een pantalon van een rokkostuum een galon aan de zijkant. Dit komt ook voor bij de pantalon van een smoking.


Accessoires om de outfit compleet te maken

Er worden verschillende accessoires gebruikt om de traditionele rokkostuum outfit helemaal compleet te maken. Zo wordt de zwarte pantalon regelmatig omhoog gehouden door middel van bretels die niet zichtbaar zijn. Vanzelfsprekend mag de strik niet ontbreken bij deze klassieke outfit. Hier wordt de voorkeur gegeven aan een witte strik die zelf gestrikt is. Uiteraard kunnen zwarte lakschoenen, zwarte kniekousen en een wit pochet niet ontbreken om de chique uitstraling van een rokkostuum te realiseren. Het plaatje is helemaal compleet wanneer een rokkostuum wordt gecombineerd met witte gala handschoenen.