Filter op

8 artikelen gevonden.

Doelgroep

Maat

Kleur

Materiaal

Prijs

Boutonnière en lapel pins

Misschien ben je niet zo bekend met lapel pins. Daar is een logische verklaring voor. In het Nederlands gebruiken wij namelijk afwisselbaar de termen ‘lapel pins’ en ‘boutonnière’ voor deze mannelijke variant van een corsage. De reden? Over het algemeen wordt de benaming boutonnière gebruikt voor de traditionele lapel pin. Met boutonnière wordt meestal een enkele bloem bedoeld. Dit kan een verse bloem zijn of een namaak variant. Vandaag de dag zijn er echter genoeg moderne varianten. De term boutonnière was niet veelomvattend. Daarom gebruiken we steeds vaker de benaming lapel pins voor dit soort stijlvolle speldjes. 

Etiquette en draagwijze

Zoals de naam suggereert draag je een lapel pin op de linker lapel, oftewel de linker revers, van een colbert. Afhankelijk van de colbert die je draagt, kan het vastmaken van een boutonnière soepel of wat moeizaam gaan. Er zijn namelijk colberts die hebben op de linker revers een gaatje. Dit wordt ook wel een ‘buttonhole’ genoemd. Hier steek je eenvoudig de boutonnière doorheen. Aan de achterkant van de lapel zit dan meestal ook een lus. Hier plaats je het uiteinde van de pin doorheen. Dit zorgt ervoor dat de boutonnière continu op dezelfde plek blijft. 

Niet alle colberts hebben echter zo’n buttonhole. Sommige jasjes hebben alleen variant die erop is geborduurd. Er is dan geen sprake van een echt gat. In dat geval moet je voorzichtig de boutonnière door de lapel steken. Doe dit met beleid, anders beschadig je namelijk de stof van jouw colbert. Om te voorkomen dat je pin heen en weer beweegt, is het slim om een stukje plakband aan de achterkant te plakken. Er zijn ook boutonnières die weer opnieuw door de revers steekt om dan vervolgens een uiteinde eraan vast maakt. Dat voorkomt tevens dat de lapel pin te veel beweegt.