Filter op

28 artikelen gevonden.

Doelgroep

Mix je maat

Maat

Confectie maten

Lengte maten

Kleur

Prijs

Materiaal

Heren / Dames

Pasvorm

Correct passend gilet voor heren

Er zijn een aantal etiquette waar je rekening mee moet houden tijdens het dragen van heren gilets. Voordat jij je verdiept in die stijlregels is het belangrijk om te weten wanneer een gilet überhaupt goed past. Een gilet is een zeer nauwsluitend kledingstuk. Wanneer een heren gilet niet correct past, dan merk je dat gelijk. Heren gilets zitten goed wanneer het kledingstuk dicht op het lichaam zit zonder dat het te strak aanvoelt. Zodra de stof gaat trekken is de gilet te klein.

Heren gilets en de bijbehorende etiquette

Naast een goede pasvorm zijn nog andere zaken waar afspraken over zijn gemaakt. Wanneer je een gilet draagt, moet dit met andere woorden volgens een bepaalde etiquette gebeuren. Zo is het gebruikelijk om bij heren gilets de onderste knoop open te laten. Hierdoor voorkom je dat het gilet namelijk te strak oogt indien je gaat zitten. Draag je het gilets echter als onderdeel van een formeel avondkleding kostuum? Dan geldt er weer andere etiquette.

Heren gilets worden veelal overdag gedragen en meestal als onderdeel van een driedelig pak. Wanneer je een heren gilet draagt in combinatie met een pak, moet het kledingstuk dezelfde kleur hebben als de pantalon en het jasje. Alleen als onderdeel van het kostuum de jacque moet de gilet een andere kleur hebben. Daarnaast moet een gilet van een driedelig pak volgens de etiquette single breasted zijn, oftewel er mag maar een enkele rij knopen zijn. Uiteraard kun je vandaag de dag heren gilets ook simpelweg dragen over een overhemd of t-shirt.

Onderdeel van formele avondkleding

Draag je een gilet als onderdeel van formele avondkleding? Dan gelden er andere etiquette. In dat geval houd je ten eerst rekening met de afspraken voor het correct dragen van het kostuum. Denk bijvoorbeeld aan de etiquette van een smoking of een rokkostuum. Ten tweede is het gebruikelijk dat heren gilets voor de avond meer knoopjes hebben. Verder is een gilet voor de avond lager uitgesneden dan een gilet voor overdag. Hierdoor kun je het verschil zien tussen heren gilets voor ‘s avonds en overdag.

Stijladvies van GENTS

Naast de etiquette is natuurlijk de algehele stijl ook belangrijk. Heren gilets worden niet zomaar gedragen. Zodra jij een gilet aantrekt, straal je iets bijzonders uit. Daarom wil je natuurlijk wel zo stijlvol mogelijk voor de dag komen. GENTS geeft om die reden nog wat stijladvies voor heren gilets. Zo is het verstandig om goed op de kraag te letten van je overhemd. Als de kraag van het overhemd niet goed zit, doet dat afbreuk aan je hele outfit. Een goed passend gilet zal de kraag niet verschuiven.

Ga je voor de echte chique look? Dan combineer je waarschijnlijk heren gilets met een das of vlinderdas. Dat is namelijk een stijlvolle en elegante look. Let er echter wel op dat de kleur van de heren gilets is afgestemd op de das. Te veel verschillende kleuren en patronen komt nogal chaotisch over op de kijker. Dat doet met andere woorden afbreuk aan de algehele outfit. Kies bijvoorbeeld liever voor een neutraal gilet wanneer je een kleurrijke das erop wil gaan dragen.