Hoog tijd voor de zomertijd!

Hoog tijd voor de zomertijd!

Om langer te genieten van die zwoele zomeravonden is ooit de zomertijd ingeschakeld. De nacht van zaterdag 30 maart op zondag 31 maart is het weer zover: de klok gaat een uur vooruit. Niet iedereen kan even goed omgaan met deze verandering in tijd. Ongelukken, chagrijnige collega’s en nog veel meer staan je te wachten op de maandag na dit weekend. Daarom geeft GENTS vandaag praktisch advies zodat jij goed, stijlvol en met een uitstekend humeur begint aan een nieuwe werkweek. 

Lang, lang geleden hadden mensen geen klokken die de tijd bijhield en beetje bij beetje hun leven overnam. De Romeinen waren bijvoorbeeld zeer flexibel in hun dagverdeling. Ze stonden simpelweg op bij zonsopgang en gingen na zonsondergang slapen. Door de eeuwen heen zijn we meer en meer volgens ‘tijd’ gaan leven. De afspraak van de klok een uur vooruit of achteruit zetten is relatief gezien een recente ontwikkeling. Pas sinds de 20ste eeuw hanteren diverse landen een daylight saving time beleid. Wat is dan eigenlijk de reden geweest om het toendertijd in te voeren? Waarom is er kort geleden zoveel discussie geweest over de zomertijd binnen de Europese Unie? 

Langer genieten dankzij de zomertijd

Het idee van de zomertijd en de wintertijd is voornamelijk veiligheid en productiviteit. Uit wetenschappelijk onderzoek is naar voren gekomen dat er minder ongelukken ontstaan wanneer mensen met daglicht naar hun werk rijden en andersom. Bovendien start men een uur eerder dankzij de zomertijd. Hierdoor zijn we een uur eerder klaar en kunnen we langer genieten tijdens de zwoele zomeravonden. Er heerst echter een misverstand. Met de ingang van de zomertijd krijgen we niet gegarandeerd meer zon en dus zomer. Het is simpelweg alleen het veranderen van de tijd zodat we zoveel mogelijk gebruik maken van het daglicht. Aangezien de zon anders staat in de winter, is de zomertijd dan niet heel praktisch. Daarom zetten we de zomertijd in de winter terug naar de ‘standaardtijd’. Al met al kunnen we in de zomermaanden dus langer genieten van lekker weer dankzij de verandering van de stand van de klok. 

Minst productieve maandag

Afgelopen winter was de zomertijd, oftewel de daylight saving time, een onderwerp van discussie. Het nut en mogelijke effecten van de zomertijd werden namelijk in twijfel getrokken. De Europese Unie stelde voor om voortaan één tijd te hanteren en niet meer te wisselen. Het vooruitzetten van de tijd in de zomer heeft namelijk een nadelig effect op ons als mens. Zo is de maandag na het overgaan op de zomertijd de minst productieve dag van het jaar. Iedereen kampt door de zomertijd bijvoorbeeld met slaaptekort. Het resultaat? Een chagrijnige sfeer en een verhoogd risico op ongelukken. Er zijn gelukkig manieren om dit effect van de zomertijd zo klein mogelijk te maken. Bovendien is het maar 1 dag lijden voor een hele zomer genieten. Daarom heeft GENTS allerlei handige tips voor jou op een rijtje gezet. Hierdoor zeg jij straks: hoog tijd voor die zomertijd!

Tip 1. Het belang van licht

Een reden waarom veel mensen moeite hebben met de maandag na het verzetten van de klok, heeft te maken met het natuurlijke ritme. Je wordt ineens uit je ritueel getrokken en geforceerd eerder op te staan. Om het wat makkelijker te maken voor je lichaam, is het slim om in de ochtend gelijk naar buiten te gaan. Maak bijvoorbeeld even een ommetje voordat je in de auto stapt of laat op je gemak even de hond uit. Zodra je lichaam merkt dat het al licht is, word jij een stuk vrolijker wakker! Zo belangrijk is licht. Daarnaast is het verstandig om zondagavond na het ingaan van de zomertijd blauw licht zoveel mogelijk te vermijden. Leg dus een keer je telefoon aan de kant en pak bijvoorbeeld een boek. Door geen blauw licht te zien, zul je beter en eenvoudiger in slaap vallen. Slaap die je wel kunt gebruiken na zo’n kort nachtje de avond ervoor! 

Tip 2. Vermijd de snooze knop

Het is heel lastig, maar probeer ook de snooze knop te vermijden na de ingang van de zomertijd. Hoe moeilijk het ook is om uit bed te komen, snoozen maakt het echt niet makkelijker. Het is heel verleidelijk om na een weekend met weinig slaap lekker lang te snoozen. Met de ingang van de zomertijd is snoozen echter het slechtste dat je kunt doen. Door te snoozen stel je namelijk jouw biologische klok uit. Hierdoor voel jij je de rest van de dag extra gaar en uitgeput. Probeer daarom gewoon direct op te staan als je wekker gaat. De zomertijd is al een aanslag op je lichaam, maak het niet erger door te snoozen!

Tip 3. Trek comfy clothes aan

Een laatste tip die wij je willen meegeven gaat natuurlijk over kleding. Wanneer je niet fit bent, dan kan het een wereld van verschil maken als je comfortabele kleding draagt. Gun jezelf dat plezier! Zorg ervoor dat je de maandag na het ingaan van de zomertijd een comfy outfit hebt klaarliggen. Zo kun je een nette sweater of stijlvolle trui aantrekken. GENTS heeft een ruim aanbod truien die je zonder zorgen naar je werk kunt dragen tijdens de zomertijd of de wintertijd. Wordt het toch niet heel erg gewaardeerd op kantoor? Zijn overhemden en colberts de standaard? Dan kan een wit t-shirt met jouw favoriete colbert op jeans een zeer goed alternatief zijn. Je komt dan lekker casual chique op kantoor, comfortabel genoeg om de werkdag aan te kunnen met de nasleep van de zomertijd. 

INSCHRIJVEN NIEUWSBRIEF

BLIJF OP DE HOOGTE VAN DE LAATSTE TRENDS, EVENTS EN SPECIALE AANBIEDINGEN